fredag 14 augusti 2009

Riva & Chalka kanter

Att riva kanterna på ett papper eller använda en så kallad edge-scraper kan bli mycket effektfullt vare sig du väljer att scrappa i en vintage-stil eller bara ändå. En riven kant blir extra fin m den färgas in med chalk, jag gillar bruna och svarta färger men det kan också bli snyggt att använda en färg som matchar papper på LO eller kort eller kanske samma färg som man använt på ett stämpelmotiv. Det här kan vara bra att ha:
Edgescraper

För att få pappret rivet där man vill finns det ett enkelt knep att ta till. Ta en smal vanlig pensel, doppa i vatten och dra med penseln där du vill ha pappret rivet. Sedan är det bara att riva. Prova att riva åt olika håll – det ger olika effekt.
Att använda en fil för att skrapa med på kanterna av cardstock eller foton gör också att bilden eller pappersbiten får ett slitet uttryck.
Knöla ihop din pappersbit ordentligt och släta ut den och chalka över hela det knölade pappret med olika bruna och svarta nyanser, för en riktigt sliten finish.
Man kan också göra sina egna vintage-blommor genom att stämpla med en textstämpel på önskat papper, stansa ut en blomma med en vanlig stans. Knöla ihop blomman och veckla ut, chalka och spraya med lite glimmermist. Jag har använt en textstämpel från Inkido och en retroflowerpunch. Så här ser mina olika delar ut, längst ner till häger är en utstansad blomma innan den är knölad och chalkad.
Bra stämpeldynor för att chalka med är colorbox chalk, dessa kan man dra direkt mot kanten eftersom de har en skumgummiliknande dyna. Man kan också använda vanliga dynor och en dutt eller en bit kökssvamp som man duttar på dynan och sedan drar med på kanten eller över pappret.


Så här blev mitt kort när det är klart. Jag har använt både edgescraper, rivna kanter och knölat papper och massor av chalk i bruna och svarta toner.

//DT-Annlouise

Inga kommentarer: